Ο καπιταλισμός είναι γυμνός. Τις μέρες της καταναλωτικής και δημοκρατικής απονάρκωσης τις διαδέχτηκε το απότομο βύθισμα στη γενικευμένη εξαθλίωση και τον απροκάλυπτο ολοκληρωτισμό. Τα μνημόνια και τα μέτρα αφενός επιβάλλουν μια τεράστιας κλίμακας μεταφορά πλούτου από κάτω προς τα πάνω για να μετριαστεί η κρίση και οι απώλειες αξίας στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Αφετέρου αποστερούν ευρύτατα στρώματα από τα υπάρχοντα μέσα και τις δυνατότητες συντήρησής τους για να μπορεί να σύρεται η εργατική δύναμη ακόμα πιο ωμά εξαρτημένη και υποτιμημένη στα κάτεργα της εκμετάλλευσης. Είναι γνωστό πως οι ζωές των καταπιεσμένων είναι αναλώσιμες για τα αφεντικά και μέσα στις συντελούμενες ανακατατάξεις διαρκώς περισσότεροι θα βρισκόμαστε μετέωροι μπροστά στον τρόμο της ανέχειας και της ανυπαρξίας.

Όσο και αν ο καπιταλισμός δηλώνει το πιο σκληρό του πρόσωπο τόσο δηλώνεται και η παρούσα του αδυναμία, το διευρυμένο του κενό στην εκπλήρωση της κοινωνικής αναπαραγωγής. Έγινε απολύτως επιτακτικό να σπάσουμε τους επιβαλλόμενους κανόνες, να αναμετρηθούμε με τους ταξικούς μας εχθρούς και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Πράγματι οι τράπεζες είναι εκεί για να καταστρέφονται, τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ για να απαλλοτριώνονται, οι μπάρες στα διόδια για να παραβιάζονται, τα ακυρωτικά μηχανήματα στις συγκοινωνίες για να σπάζονται, οι κομμένες συνδέσεις του ρεύματος για να επανασυνδέονται, τα ταμεία στα νοσοκομεία για να παρακάμπτονται, τα άδεια κτίρια για να καταλαμβάνονται, οι ελεύθεροι αγροί για να καλλιεργούνται, οι πλατείες για να ζωντανεύουν και η βία του κράτους και των φασιστών για να απαντιέται και να αντιμετωπίζεται.

Τα αμέτρητα μικρά και μεγαλύτερα εγχειρήματα απειθαρχίας, σύγκρουσης και χειραφέτησης είναι αυτά που σηκώνουν αναχώματα στο μοιρολατρικό ξεπεσμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, αυτά που δίνουν το έδαφος για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και της αλληλεγγύης και φράζουν το δρόμο στην απάτη της εθνικής ενότητας και το αίσχος της ρατσιστικής μισαλλοδοξίας.Και είναι η επικοινωνία και η σύνθεση των επιμέρους αρνήσεων που μπορεί να συγκροτήσει την προοπτική ενός προλεταριακού-απελευθερωτικού κινήματος για την καταστροφή του καπιταλισμού και κάθε εξουσιαστικής σχέσης.

     

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php