Categories
Αντιφασισμός πορείες

Σχετικά με την αντιφασιστική διαδήλωση στις 12/11

   67 χρόνια μετά τις σφαγές, τις εκτελέσεις και τους βασανισμούς των κατοίκων της Νίκαιας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο μπλόκο της Κοκκινιάς, οι πολιτικοί απόγονοι των ναζί  και των δοσίλογων κάνουν ξανά την εμφάνιση τους στην περιοχή, με κάλεσμα συγκέντρωσης ενάντια στην εγκληματικότητα με ομιλητή τον αρχηγό τους…
   Το πρωί της ίδιας μέρας είχε καλεστεί αντιφασιστική διαδήλωση στην πλατεία Δαβάκη(περιβολάκι) από αντιφασίστες/στριες από τις περιοχές του Πειραιά και κάποιους αριστερούς φορείς. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο για περίπου δύο ώρες, μοιράζοντας κείμενα και διαβάζοντας ανακοινώσεις στην μικροφωνική. Στο σημείο κατέληξε και η μηχανοκίνητη πορεία που είχε καλεστεί στο Μοναστηράκι για την αλληλεγγύη στους δύο φυλακισμένους και δύο διωκόμενους αγωνιστές που κατηγορούνται ψευδώς για την υπόθεση ληστείας σε τράπεζα στα Ψαχνά Ευβοίας.

   Η πορεία ξεκινώντας, προσπάθησε να προχωρήσει προς την οδό Εβδόμης Μαρτίου 1944, όμως στο πρώτο στενό ήταν παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ που απαγόρευαν την συνέχεια της διαδήλωσης προς τις γειτονιές της Κοκκινιάς. Η κεφαλή της πορείας, μετά την απαγόρευση, κινήθηκε επί της οδού Π.Ράλλη με φορά προς το Κερατσίνι, όπου και εκεί την εμπόδισαν διμοιρίες των ΜΑΤ. Η διαδήλωση στη συνέχεια κατευθύνθηκε αιφνιδιαστικά προς την Διονυσίου Σολωμού, όπου έγινε προσπάθεια από μια διμοιρία των ΜΑΤ να την εμποδίσει,  όμως απωθήθηκε από την ομάδα περιφρούρησης, η οποία συνέχισε προς τα κάτω, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ ενισχύθηκαν και διέκοψαν την κάθοδο της ρίχνοντας χημικά. Για άλλη μια φορά η διαδήλωση κινήθηκε αιφνιδιαστικά, στρίβοντας αριστερά από το σημείο που την είχαν ανακόψει η αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Πύργου. Στην συνέχεια κατηφόρισε στην οδό Γεώργιου Καραϊσκάκη, όπου ανασυγκροτήθηκε  και συνέχισε έως την οδό Νικολάου Μπελογιάννη. Η κεφαλή της  πορείας έστριψε δεξιά στην Μπελογιάννη όμως χτυπήθηκε από τις διμοιρίες που με ισχυρή ρήψη χημικών, για τα δεδομένα της γειτονιάς, άλλαξαν την κατεύθυνση της πορείας προς την αντίθετη μεριά. Η πορεία συνέχισε στην οδό Μπελογιάννη και από την Παύλου Μελά βγήκε στην Π.Ράλλη και κατευθύνθηκε προς το σημείο αφετηρίας της όπου και κατέληξε. Ο κόσμος της διαδήλωσης παρέμεινε εκεί συγκεντρωμένος μέχρι και την στιγμή που ενημερώθηκε ότι τα φασιστοειδή αποχωρούσαν από τον χώρο της συγκέντρωσης τους. Παρότι οι δυνατότητες παρέμβασης ήταν περιορισμένες λόγω των αστυνομικών δυνάμεων κανείς δεν μπορούσε να αποχωρήσει από τον χώρο γνωρίζοντας πως μερικά στενά πιο κάτω καμία 200αριά μαχαιροβγάλτες νεοναζί έχουν στήσει το μισανθρωπικό και ρατσιστικό πανηγυράκι τους.

   Η ιστορία επαναλαμβάνεται … μόνο που το Σάββατο, η Κοκκινιά δεν ήταν αποκλεισμένη από τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά από τις αστυνομικές δυνάμεις της αστικής δημοκρατίας που έπνιγαν τις γειτονιές στα χημικά για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης των φασιστών. 
Όπως τότε, έτσι και τώρα… οι μπάτσοι σαν γνήσιοι απόγονοι των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών χτυπούν και διώκουν ανθρώπους που δίνουν αγώνα ενάντια στον φασισμό. Τίποτα όμως απο όλα αυτά δεν ξεχνιέται και όλα καταγράφονται στην συλλογική μνήμη των ανθρώπων και κάποτε η κλασική δικαιολογία των ναζί, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, “απλά εκτελώ εντολές” δεν θα απαλλάσσει κανέναν απο την οργή των εξεγερμένων.
  Από την πλευρά του καθεστώτος η υπεράσπιση, η προστασία, η νομιμοποίηση και το προμοτάρισμα των παρακρατικών φασιστικών-νεοναζιστικών συμμοριών, όπως η χρυσή αυγή που σπέρνει το μισανθρωπικό και ρατσιστικό της δηλητήριο στην κοινωνία μέσα από ένα εθνικιστικό παραλήρημα υποδεικνύοντας ως υπαίτιους για την υποτίμηση των ζωών μας τους μετανάστες, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο για τον αποπροσανατολισμό της κοινωνικής οργής και αγανάκτησης από τους πραγματικούς υπαίτιους, την οικονομική και πολιτική εξουσία.
   Απέναντι στις κρατικές πρακτικές διάσπασης του κοινωνικού συνόλου και κοινωνικού κανιβαλισμού, θα μας βρουν όλους και όλες αντιμέτωπους. Όπως θα μας βρουν και όλοι αυτοί που ενστερνίζονται φασιστικές και ρατσιστικές πρακτικές. Όλοι μαζί συλλογικά και ο καθένας ατομικά ας τσακίσουμε το φασισμό και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια γενικευμένη σύγκρουση με κάθε εξουσιαστική δομή αυτής της κοινωνίας. 
Για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

Φωτογραφίες απο την διαδήλωση , κείμενο συντρόφου απο την κοκκινιά

By destato

Συνέλευση Περάματος για την Αλληλεγγύη και την Δράση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *