Categories
αναδημοσιεύσεις

Κατάληψη στα κεντρικά της Ελ.Στατ. (Αθηνα)



Σε συμβολική κατάληψη προέβησαν οι διαδηλωτές της προγραμματισμένης συγκέντρωσης που κάλεσε χθές Τρίτη, η Πρωτοβουλία Απογραφέων /Τομεαρχών στα γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Διμοιρία της ΥΜΕΤ κατ’ εντολή του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου, είχε ήδη παραταχθεί εντός της εισόδου, αλλά οι διαδηλωτές σπάζοντας την πόρτα κατάφεραν να τους απωθήσουν. Το αξιοσημείωτο είναι οτι μπαίνοντας στην είσοδο του κτιρίου εισέπραξαν την αλληλεγγύη απο εργαζόμενους της ΕΛ.ΣΤΑΤ οι οποίοι ήταν εναντίον της αστυνομικής παρουσίας. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί οτι είναι και οι ίδιοι απλήρωτοι.
Οι διαδηλωτές φωνάζανε συνθήματα και αναρτήσανε πανό της κατάληψης ψηλά πάνω σε εξωτερικό τοίχο του κτιρίου. Πέντε άτομα απο την Πρωτοβουλία συνομίλησαν με τον κ. Γεωργίου ο οποίος διευκρίνησε πως το 99% των καταστάσεων έχουν ήδη καταβληθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) η οποία με τη σειρά της έχει πάγια εντολή να καταβάλει πληρωμές το τελευταίο δεκαήμερο του εκάστοτε μήνα. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν η αποπληρωμή μπορεί να γίνει τέλος Νοεμβρη -για όσες καταστάσεις έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα) & τέλος Δεκέμβρη-ολοκληρώνοντας τη διαδικασία .
Απο τη στιγμή όμως που οι απογραφείς και οι τομεάρχες εργάστηκαν για λογαριασμό της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η Πρωτοβουλία ισχυρίστηκε πως αυτή είναι και η αρμόδια υπηρεσία που οφείλει να τους ενημερώνει. Προκειμένου μάλιστα να αποφύγει την ανευ λόγου διαδικασία να γίνει μπαλάκι στις γραφειοκρατικές υπηρεσίες, απαίτησε απο τον κ. Γεωργίου να έρθει ο ίδιος σε συνεννόηση με υπεύθυνους της ΕΑΠ ώστε να επιβεβαιώσουν ημ/νια αποπληρωμών. Μετά απο πολύωρη αναμονή των διαδηλωτών δόθηκε απο τον πρόεδρο έγγραφη βεβαίωση των ισχυρισμών του ίδιου και του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κ. Σαχινίδη επι του θέματος.
Σε ερώτηση προς την Γεν. Διευθύντρια της υπηρεσίας κα Ξενάκη, εαν διακυβεύεται η αποπληρωμή σε περίπτωση που γινουν ανατροπές στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό (πχ παραίτηση του υπ. Οικονομικών), η απάντηση ήταν αρνητική εφόσον το κονδύλι είναι στον προϋπολογισμό του 2011 και “τα λεφτά υπάρχουν”. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο των εργαζομένων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η έγγραφη βεβαίωση που χορηγήθηκε στην Πρωτοβουλία Απογραφέων/Τομεαρχών είναι σαφώς μια ομολογία αναγνώρισης οφειλομένων και απόδοσής τους προς τους δικαιούχους, αλλά όχι εκτελεστική διοικητική πράξη. Ωστόσο έχει νομικό έρεισμα.
Η Πρωτοβουλία καλεί σε συνέλευση την Κυριακή στις 16:00μμ στο Πολυτεχνείο (κτιριο Γκίνη) για να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα. Να σημειωθεί πως για την περαίωση της απογραφής κατοικιών/πληθυσμού του 2011 χορηγήθηκε κονδύλι €44 εκατ. το οποίο είναι κατα 80% χρηματοδοτούμενο απο την Ε.Ε., ενώ εργάστηκαν περίπου 50.000 απογραφείς υπο την καθοδήγηση και συνεχή επίβλεψη έμπειρων υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και 13.000 τομεαρχών.

By destato

Συνέλευση Περάματος για την Αλληλεγγύη και την Δράση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *