Σήμερα [19 Αυγούστου 2011] στα δικαστήρια, μετά από 4 μήνες προφυλάκισης, ακούσαμε τελικά τις κατηγορίες εναντίον των φίλων και συντρόφων μας. Οι πέντε που συνελήφθησαν την 26η Απρίλη 2011 κατηγορούνται επίσημα για μια σειρά εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον δύο εταιρειών γούνας, των αρχηγείων της τράπεζας Nordea (της δεύτερης μεγαλύτερης στη Δανία), του κεντρικού σταθμού της αστυνομίας, της ελληνικής πρεσβείας, μιας σχολής αστυνομικών και μιας σειράς από άλλες τράπεζες στην Κοπεγχάγη.
Αν και κάποιες από τις κατηγορίες ήταν αναμενόμενες, βάσει προηγούμενων δηλώσεων της αστυνομίας, τα χειρότερα νέα ήταν η αλλαγή του κατηγορητηρίου σύμφωνα με το οποίο οι πέντε αναρχικοί δεν διώκονται για απλές πράξεις εμπρησμού αλλά ως τρομοκράτες που επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν το δανέζικο κράτος και την αστυνομία, βάσει του τρομονόμου που πέρασε το 2002. Κατηγορούνται επίσης για σχεδιασμό εμπρησμών και επιθέσεων (ενέργειες που υποτίθεται πως δεν πραγματοποίησαν ποτέ επειδή είχαν ήδη συλληφθεί) εναντίον του κτηρίου του κοινοβουλίου, της βασιλικής φρουράς, των δικαστηρίων και μιας φονταμενταλιστικής χριστιανικής σέχτας, υπεύθυνης για την έξωση ενός κέντρου νέων στην Κοπεγχάγη το 2007.
Το παράλογο αυτών των τελικών κατηγοριών υπερτονίζει τη γελοιότητα ολόκληρης της υπόθεσης και δείχνει πως η αστυνομία χρησιμοποιεί την υπόθεση ως πολιτικό εργαλείο. Πρόσφατη έρευνα από αντιφασιστικές ομάδες στη Δανία έχει αποκαλύψει μια μυστική ακροδεξιά ομάδα που διατηρεί πολλούς δεσμούς με την αστυνομία, την κυβέρνηση, τα νεοναζιστικά κόμματα, αλλά και τους φασίστες χούλιγκαν. Η αστυνομία κατασκευάζει αυτή την «αριστερή τρομοκρατική» ομάδα για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από αυτά τα πρόσφατα ευρήματα και να τον φοβίσει προκαταβολικά εν όψει των εθνικών εκλογών. Οι πέντε συνεχίζουν να διακηρύσσουν την αθωότητά τους απέναντι σε όλες τις κατηγορίες, ειδικά τις πιο πρόσφατες και γελοίες.
Ως αναρχικοί/-ές εναντιωνόμαστε και στις φυλακές και στο κράτος, και στηρίζουμε τους φίλους και συντρόφους μας καθώς αγωνίζονται ενάντια στο κράτος. Επειδή δεν έχουμε καταφέρει να μιλήσουμε μαζί τους ελεύθερα από τότε που φυλακίστηκαν και επειδή τους έχει απαγορευτεί να κάνουν δημόσιες δηλώσεις, τους υποστηρίζουμε στην άρνηση κάθε εμπλοκής τους σε αυτές τις ενέργειες. Ταυτόχρονα όμως υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες ως έγκυρες πράξεις αντίστασης. Ανεξάρτητα από την ενοχή ή την αθωότητά τους, εξωθήθηκαν σε αυτήν τη διαμάχη και αγωνίζονται για την ελευθερία τους.
Απευθύνουμε κάλεσμα για άμεση διεθνή αλληλεγγύη με τους φυλακισμένους.
Μετά τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, θα παραμείνουν υπό κράτηση για τον επόμενο μήνα και πιθανόν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Τα ονόματά τους παραμένουν αδημοσίευτα μετά από αίτημα των δικηγόρων τους, αλλά είναι γνωστό πως είναι φίλοι και σύντροφοι πολλών αγωνιζόμενων ανθρώπων στην Κοπεγχάγη. Μπορείτε να τους στείλετε γράμματα εδώ: solidaritetshilsner@gmail.com. Τα γράμματα θα τυπωθούν και θα δοθούν σε έναν εκ των πέντε. Η αλληλογραφία τους ελέγχεται κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, οπότε ό,τι γράψετε θα διαβαστεί από την αστυνομία. Όλοι οι κρατούμενοι μιλούν καλά αγγλικά και δανέζικα. Επίσης όλες οι εκφράσεις αλληλεγγύης είναι ευπρόσδεκτες.
Δεν ξεχνάμε κανέναν στον αγώνα ενάντια στο κράτος και στον καπιταλισμό!

Κάποιοι/-ες αναρχικοί/-ές στην Κοπεγχάγη
πηγή: waronsociety
αναδημοσίευση από Indymedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php